Meester in traditionele wind- en watermolens

2024 Jubileumjaar 50 jaar Vaags

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat molenmaker Henk Vaags samen met zijn vrouw Willemien de molenmakerij van Jan ten Have overnam en dat mag natuurlijk gevierd worden. Wij hebben daarom ons logo tijdelijk versiert en wij zullen dit jaar regelmatig aandacht geven aan deze heuglijke mijlpaal.

Naast 50 jaar Vaags vieren we dit jaar ook dat 25 jaar geleden de houtzaagmolen Agneta in Ruurlo in ons bezit kwam. Bovendien is het precies 120 jaar geleden dat grondlegger Ten Have in Aalten zijn molenmakerij startte en daarmee de basis legde voor Vaags & Groot Wesseldijk.

Redenen genoeg voor een feestjaar.

Eerste werkplaats in het centrum van Aalten, circa 1990

Tijdreis van meer dan 100 jaar Meester Molenmakers

We zijn al meer dan een eeuw actief in de molenbouw. Oorspronkelijk komen we uit hetzelfde nest, de Ten Have familie. We zijn 100 jaar onze eigen weg gegaan maar hebben elkaar weer gevonden.

Gerrit ten Have
Advertentie uit De Molenaar van 13 oktober 1937

1904

In 1904 richt molenmaker Hendrik ten Have het bedrijf op in Aalten. Kort daarna gaat hij met zijn broer Gerrit samen werken. In 1914 besluit Gerrit ten Have (geboren Aalten 11-07-1886) naar Vorden te verhuizen en start daar zijn eigen molenmakerij. Vanaf dan zijn er twee molenmakerijen Ten Have in de Achterhoek.

Uitvinders

Molenmakers zijn meestal hele of halve uitvinders; zij zijn er steeds op uit om dingen te bedenken die molens regelmatiger kunnen laten draaien. Gerrit ten Have was daarvan een goed voorbeeld. Zijn bekendste uitvinding is wel het naar hem vernoemde remkleppen-systeem, dat anno nu nog veel wordt toegepast en met ere wordt genoemd.

Molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk, links met de witte pet de heer Groot Wesseldijk.

Gerrits zoon Jan werkte vanaf 1934 tot na de Tweede Wereldoorlog bij zijn vader in de zaak. Uiteindelijk koos hij voor een ander beroep en vertrok. Gerrit vond zijn opvolging in kleinzoon Gerrit te Velthuis. Kleinzoon Gerrit was na zijn schooltijd veel in de zaak en kwam in 1960 bij het bedrijf werken. In 1965 nam hij de zaak over en ging zich meer richten op moderne maalderij-installaties.

Het molenmakersbedrijf kwam daardoor wat op de achtergrond en werd uiteindelijk in 1970 overgenomen door Herman Groot Wesseldijk die toen ongeveer 5 jaar bij de firma werkte en zo het vak heeft geleerd. Herman verhuisde naar Laren en Ten Have in Vorden wordt Molenbouw Groot Wesseldijk in Laren. In 1981 verhuist het bedrijf nogmaals, dit keer naar Lochem.

2001

In 2001 krijgt Molenmakerij Groot Wesseldijk een nieuwe eigenaar: Jos Geverink. De naam Groot Wesseldijk blijft behouden.

Ondertussen in Aalten

Hendrik ten Have vond zijn opvolging in zijn zoon Jan ten Have. Hij kreeg in 1960 versterking van Henk Vaags. In de jaren die daarop volgden leerde Henk Vaags het vak van molenmaker.

1974

In 1974 neemt Henk Vaags het bedrijf in Aalten over van Jan ten Have. Ten Have in Aalten wordt Vaags Molenwerken met een werkplaats aan huis in het centrum van Aalten. Deze werkplaats was klein en in 1988 werd een nieuwe werkplaats aan de Dinxperlosestraatweg in Aalten aangekocht.

Henk Vaags omstreeks 1980
Henk Vaags

Eind jaren ’80, begin jaren ’90 groeien de drie broers Walter, Gerben en Martijn het bedrijf in. Voor hen een logische stap en vanzelfsprekende keuze. Alle drie kwamen ze van school met een werktuigbouwkundige opleiding.

In de nieuwe werkplaats ontstond ruimte om grotere dingen te maken. Ze konden met molenkappen en het staalwerk aan de slag. Sinds 1990 is de firma Vaags begonnen met de roedenbouw. Ook begonnen ze de Duitse markt te betreden. Waar vader Vaags vooral onderhoudsmolenmaker was, ambieerden de broers een complete molenmaker te zijn. Zo werd er steeds meer en uitvoeriger getekend en verdiepten ze zich meer in de regels en subsidies om klanten op weg te kunnen helpen.

1999

In 1999 wordt een belangrijke toeleverancier overgenomen door Vaags Molenwerken. Houtzagerij Agneta in Ruurlo was altijd al een belangrijke houtleverancier van Vaags en van Groot Wesseldijk en zo bleef hun kennis en vakmanschap voor de molenbouw behouden.

2008

De gezondheid van Henk Vaags laat het helaas niet toe om te blijven werken. In 2008 treedt Henk terug uit het bedrijf en nemen de broers het volledig over.

2011

Vaags Molenwerken en Molenmakerij Groot Wesseldijk gaan weer samen verder. De eerste jaren nog ieders onder hun eigen naam met hun eigen klanten. Kennis en ervaring wordt verder uitgewisseld.

Fusie Vaags en Groot Wesseldijk. V.l.n.r.: Henk Vaags, Jos Geverink, Martijn Vaags, Walter Vaags en Gerben Vaags

2022

De werkplaats aan de Dinxperlosestraatweg in Aalten wordt te klein. In 2022 wordt gestart met de nieuwbouw aan de Broekstraat in Aalten. Deze locatie wordt voorzien van een moderne staalwerkplaats: de Wiekenmakerij, een complete houtwerkplaats: de Molenmakerij en het kantoor met ontvangstruimte: de Meemakerij.

Begin 2023 wordt het nieuwe pand in gebruik genomen. De Meemakerij zal er later bij gebouwd worden. Ook wordt Vaags een BV en wordt er vanaf dan officieel gewerkt vanuit Vaags & Groot Wesseldijk in Aalten.