Wiekenmakerij

Wij leveren veilige en betrouwbare molenwieken door ze gespecialiseerde aandacht te geven in onze ambachtelijke wiekenmakerij.

Molenwieken ontwerpen en fabriceren is specialistenwerk. Het dynamische krachtenspel in een molenwiek – en dan vooral in de dragende molenroede – staat op het niveau van vliegtuigbouw en kermisattracties. Niet alleen de berekeningen, maar ook de detaillering en uitvoering zijn belangrijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid.

Eind vorige eeuw was de aandacht voor de kwaliteit van molenroeden zeer mager en we zien nu dat veel molens daarom worden stilgezet. Als levertijd en prijs het belangrijkst zijn, dan moet dat ten koste gaan van de kwaliteit. Onze meester Henk Vaags zag dat ook en al vanaf de jaren ’80 zijn we zelf molenroeden gaan maken. Vanaf de eerste molenroede staat bij ons kwaliteit bovenaan. Daaraan doen we geen concessies.

Ontwerp

Elke molen is anders en daarmee iedere roede uniek. Een ontwerp begint met eigen maatvoering. Aan de hand van de tekening wordt het materiaal afgekort en voorbewerkt op onze CNC plaatbewerkingsmachine in onze wiekenmakerij.

Gelaste roede

We werken met gekwalificeerde lassers en modern lasapparatuur. Onze lasmethodes zijn gecertificeerd en worden regelmatig extern geaudit. We beschikken zelf over een lascoördinator volgens EN 1090 en passen 100% NDO lascontrole toe waarbij alle dwarslassen worden gecontroleerd met ultrasoon meetapparatuur.

Geklonken roede

Klinken is authentieker dan lassen en beter bestand tegen vermoeiing. Bij een geklonken roede is geen sprake van een lasnaad maar van een klinkverbinding. Door middel van modern klinkapparatuur worden de warme klinknagels bevestigd.

Van roede naar molenwiek

Als de roede af is, is het nog geen molenwiek. Wij verzorgen ook de verdere conservering en afwerking. We maken zelf profielen, kleppen, draaipunten, hefbomen en regelstangen.

Overige onderdelen

Naast wieken bevatten molens ook andere metalen onderdelen. Zo maken we ook assen, lagers, tandwielen, waterraderen en vijzels.

Iedere nieuwe roede heeft een uniek nummer. Roeden die gereed zijn, worden opgenomen in de roedendatabase van de Hollandsche Molen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op
+31(0)88-909 55 11 info@vaags.nl